Retina Hastalıklarında Güncel Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Prof. Dr. Hasan Ali Bayhan

Retina, gözün en iç tabakası olup, görmenin başladığı noktadır. Retina hastalıkları, erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilir. Prof. Dr. Hasan Ali Bayhan, retina hastalıklarının tanı ve tedavisinde modern teknolojiler ve güncel tedavi protokolleri ile hastalarına hizmet vermektedir.

Diyabetik Retinopati:

Diyabet hastalarında kan şekerinin uzun süre yüksek seyretmesi, göz damarlarında hasara yol açar. Bu durum diyabetik retinopati olarak adlandırılır. Görme bulanıklığı, uçuşan cisimler, gece görme zorluğu gibi şikayetlerle kendini gösterebilir.

Diyabetik retinopati tanısı ve takibinde göz bebeğinin büyütülerek detaylı göz muayenesinin yapılması,  birçok hastada OCT (Optik Koherens Tomografi) ve fluorescein anjiyografi gibi ileri görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.
Hastalığın ilerlemesini durdurmak için en sık uygulanan yöntemlerden biri, intravitreal enjeksiyonlar yani göz içi iğne tedavisidir. Ayrıca panretinal fotokoagülasyon ve cerrahi de tedavide başvurulan yöntemlerdir.


Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı)

50 yaş üzerindeki bireylerde en sık görülen görme kaybı nedenlerinden biri yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD)’dur. Bu hastalıkta merkezi görmeden sorumlu sarı nokta bölgesi etkilenir. Etkilenen bireylerde görmenin gerektiği günlük aktiviteler zorlaşır.

Kuru tip YBMD de daha çok hekim kontrolünde ve önerisiyle kullanılması gereken göze özel vitaminler öne çıkarken, yaş tip makula dejenerasyonu tedavisinde göz içi enjeksiyonlar (intravitreal anti-VEGF enjeksiyonları) önem arz etmektedir.



Intravitreal Enjeksiyon (Göz İçi İğne Tedavisi)

Retina hastalıklarının tedavisinde en etkili yöntemlerden biri olan intravitreal enjeksiyon, göz içine çok ince iğnelerle ilaç verilmesini içerir. Bu tedavi, özellikle diabetik retinopati, retina   damar tıkanıklıkları ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi hastalıklarda görme kaybını durdurabilir hatta geri döndürebilir.